Dina sökresultat

Att köpa bostad på Norra Cypern

Att köpa bostad på Norra Cypern skiljer sig förstås från att köpa bostad i Sverige men det är en relativt enkel process. Vi på Sunlife Homes kan erbjuda dig all den erfarenhet som behövs för att du ska känna dig bekväm och trygg i din bostadsaffär. Vi hjälper dig att hitta din drömbostad, samt vägleder dig i de ekonomiska och juridiska frågor som kan uppstå.

Finansiering

Vårt råd är att göra en budget över hur bostadsköpet ska finansieras. Det går utmärkt att ansöka om bolån hos lokala banker till 50% av köpeskillingen med en årlig ränta på 4-8 procent. Detta gäller bara befintliga bostäder med registrerade lagfart. Har du möjlighet att belåna befintlig bostad i Sverige så får du helt klart lägre ränta.

Köper du nyproduktion erbjuder byggföretaget en finansieringsplan som oftast kallas för ”betalningsplan”. Detta varierar mellan bolagen men oftast betalar du 30-35 procent av köpeskillingen vid undertecknande av köpekontraktet och resten i 2-3 år räntefri delbetalning eller 5-10 år med aktuell bankränta.

Visning

Har du bestämt dig att komma ner och undersöka områden och bostäder, så står vi för boende och transfer från flygplatsen. Under visningsresan erbjuder vi dig möjlighet att titta på de bostäder du är intresserad av samtidigt som du får tillfälle att bekanta dig med området. Läs mer om våra visningsresor.

Budgivning

När du har hittat en bostad som du vill köpa lämnar du ett bud genom din mäklare. Accepteras budet av säljaren kan köpprocessen påbörjas.

Juridisk ombud/advokat

Vid köp och försäljning av bostäder på Norra Cypern företräds båda parter av en juridisk ombud/advokat. Advokaten bistår dig genom hela köpprocessen och sköter det formella såsom köpekontrakt, betalningar, registrering, köptillstånd och lagfart. Vi rekommenderar att du väljer en advokat som du har fullt förtroende för. Vi kan även rekommendera dig erfarna och auktoriserade advokater som vi samarbetar med.

Advokaten kontrollerar att säljaren är registrerad ägare till marken, inte har några lån, förelägganden eller andra belastningar på marken/bsotaden, kontrollerar bygglov, att säljare har rätt att sälja bostaden etc. Vi rekommenderar att du ger din advokat en fullmakt så att han/hon kan genomföra köpet åt dig när du inte är på Cypern. Kostnaden för att anlita en advokat varierar mellan £1500-£2000 GBP.

Reservationskontrakt

När du och säljaren är överens om priset och andra villkor skriver ni under ett reservationskontrakt och en handpenning betalas, vanligtvis £2000-£5000 GBP beroende på köpeskillingen. Handpenningen betalas till advokatens klientmedelskonto. När handpenningen är betald tas bostaden bort från marknaden och din advokat kan inleda arbetet med att kontrollera bostaden och upprätta ett köpekontrakt.

Köpekontrakt

Om allt är i sin ordning med bostaden är nästa steg i processen att skriva under köpekontraktet. När båda parterna har skrivit under köpekontraktet betalas 10-30 procent av köpeskillingen eller enligt överenskommelse med säljaren (med avdrag för reservation) till advokatens klientmedelskonto. Detta belopp överförs sedan till säljaren.

Ett köpekontrakt ska innehålla:

 • Personuppgifter till säljare och köpare.
 • Uppgifter om bostaden (beteckningar, ritningar, tillstånd m.m).
 • Köpeskillingen (priset)
 • Betalningar (handpenning, slutbetalning och ev delbetalningar)
 • Tillträdesdatumet
 • Säljarens och köparens skyldigheter och rättigheter.

Skatter

Vid köp av en bostad på Norra Cypern och som förstagångsköpare betalar du 8,5% skatt. Inom 21 dagar efter undertecknande av köpekontraktet ska 0,5% av köpeskillingen betalas i form av stämpelskatt. Resterande summa utgörs av 5% moms och 3% lagfartskatt som båda ska betalas vid överföring av lagfart.

Slutbetalning

Vid köp av nybyggd eller begagnad bostad ska hela köpeskillingen betalas inom 1-3 månader efter undertecknandet eller enligt överenskommelse med säljaren. Vid köp av planerat (off plan) eller pågående projekt betalas oftast köpeskillingen i stegvis eller delbetalningar enligt överenskommelse med byggföretaget.

Tillträde

Så snart kontraktet är registrerat på fastighetskontoret, vilket ska ske inom 21 dagar från undertecknandet av kontraktet, så kan du tillträda bostaden om den är inflyttningsklar. Vid köp av ett pågående eller planerat projekt sker tillträdet enligt köpekontraktet.

Köptillstånd

För att kunna äga en bostad på Norra Cypern behöver du få ett köptillstånd av myndigheten “Interior Ministry” som kallas “Purchase Permit”. Det här hjälper din advokat med i samband med köpprocessen och kostnaden ingår i arvoden. Du behöver endast skicka ett utdrag ur belastningsregistret från polisen till din advokat.

Testamente

Vi uppmanar alla som köper bostad på Norra Cypern att upprätta ett testamente. Till skillnad från Sverige som har en arvlagstiftning saknas sådant på Norra Cypern. Detta innebär att om ägaren avlider och ett testamente saknas ärver staten bostaden. Därför är det viktigt att upprätta ett testamente och tala om vem som ska ärva bostaden. Din advokat kan hjälpa dig med detta. Kostnaden för ett testamente är £200-£300 GBP.

Övriga kostnader

 • Anslutning av el/elmätare – £1000 (11500 kr)
 • Anslutning av vatten/vattenmätare – £1000 (11500 kr)
 • Anslutning av trådlös internet (WIFI) – £200 (2400 kr)
 • Fastighetsskatt – 1,25 TL (1,50 kr) per m²
 • Hemförsäkring – cirka £120 (1500 kr) per år
 • Elförbrukning – 95 öre per KW
 • Vattenförbrukning – 25 kr per 1000 L

Jämför fastigheter