Dina sökresultat

Bostadsmarknaden på Norra Cypern

Norra Cypern lockar allt fler skandinaver och nord européer som söker sig till varmare breddgrader, en lugnare tillvaro och aktiv livstil. Inte så konstigt med tanke på att Norra Cypern är ett vackert, säkert och vänligt land med ett varmt klimat och 340 soliga dagar om året.

Valuta för pengarna!

Här finns fina gyllene sandstränder, vacker orörd natur, rik kultur och läckra maträtter. Dessutom är Norra Cypern ett tryggt och säkert land med låg brottslighet. Här bor världens vänligaste människor. Du känner dig alltid välkommen och kan lätt umgås med både lokalbefolkningen och även olika internationella communities som t.ex svenskar eller andra nationaliteter som bor på ön.

Norra Cypern erbjuder i allmänhet en hög livskvalitet till en lägre kostnad än andra länder runt Medelhavet. Här är bostadspriser fortfarande betydligt lägre än t.ex Spanien och Portugal.

Utbudet av bostäder

Bostadsmarknaden på Norra Cypern boomar just nu och det byggs nya bostäder som aldrig förr. Främst semesterbostäder längs norra kusten i Kyrenia regionen och i de mest populära områden bland skandinaver Esentepe och Bahceli strax öster om Kyrenia. Här bor du bokstavligen mitt i naturen mellan havet och bergkedjan med närhet till golf och flertalet restauranger. Samma gäller Famagusta regionen med områden som Bafra och Iskele med mer internationell kompott av bostadsköpare. Detta område är mest känd för sina kilometerlånga gyllene sandstränder.

Vill man bo mer centralt i en storstad med närhet till det mesta finns också ett stort utbud av nya lägenheter och villor i Kyrenia stad och även i utkanten av staden i Çatalköy och Alsancak.

Esentepe - öster om Kyrenia

Prisutvecklingen

Trots att bostadsmarknaden för internationella köpare är relativ ny på Norra Cypern har priserna stigit i snabb takt. I genomsnitt har priserna gått upp med 5% per år i hela landet och i viktiga investeringszoner Kyrenia stad och Esentepe med 10% per år.

Detta står i skarp kontrast till fallande priser i andra Medelhavsländer. Anledningen till att Norra Cyperns bostadspriser har hållits så stabila är att bostäder är byggda med privat kapital och inte med lån från det internationella banksystemet. Därför påverkas inte bostadsmarknaden på Norra Cypern av globala finanskriser eller andra faktorer.

Detta har vi sett under pandemiåret 2020. Trots en av historiens värsta finanskriser sedan 30-talet har bostadspriser på Norra Cypern hållit sig stabil till skillnad från andra länder runt Medelhavet som har gått ner med 10-20 procent under året.

Finansiering

Sedan 2018 är det möjligt för internationella köpare att ansöka om bolån hos lokala banker till 50% av köpeskillingen med en årlig ränta på 4-8 procent. Detta gäller endast befintliga bostäder med registrerade lagfart. För nyproduktion erbjuder byggföretagen en finansieringsplan som oftast kallas för ”betalningsplan”. Detta varierar mellan bolagen men oftast betalas 30-35 procent av köpeskillingen vid undertecknandet av köpekontraktet och återstående belopp i 2-3 år räntefri delbetalning eller 5-10 år med aktuell bankränta. Det vanligaste sättet att finansiera bostadsköp utomlands är att belåna befintlig bostad i Sverige. Har du möjlighet att göra det så får du helt klart lägre ränta.

Att köpa begagnad

En begagnad bostad (resale) är en befintlig bostad som ägs av en tidigare ägare. Att köpa en begagnad bostad innebär att du köper av en privat person eller i vissa fall av ett byggföretag. Dessa bostäder säljs i befintligt skick och är oftast inkl. möbler och vitvaror. Precis som i Sverige är ditt ansvar att inspektera bostaden innan du skriver under köpekontraktet. Vid köp av en begagnad bostad företräds du av din advokat som sköter hela köpprocessen från kontroll av bostaden till köpekontrakt, betalningar och lagfart. Läs mer om att köpa bostad på Norra Cypern.

Att köpa nyproduktion

I den här kategorin ingår nybyggda, planerade (off plan) och pågående projekt. En nybyggd bostad innebär att den nyligen blivit färdigställd och är inflyttningsklar. En planerad eller pågående projekt innebär att den är i planeringsfasen eller under byggnation. Under hela byggprocessen har byggföretaget skyldighet att informera dig och din mäklare om processen, tidsplan och andra viktiga information gällande projektet.

Alla nyproducerade bostäder på Norra Cypern har ett byggföretag som ägare och utvecklare. Vid köp av nyproduktion företräds du av din advokat som sköter hela köpprocessen från kontroll av bostaden till köpekontrakt, betalningar och lagfart. Läs mer om att köpa bostad på Norra Cypern.

Hyresmarknaden

Det är många som har insett värdet av att investera i fastigheter på Norra Cypern. Att kunna hyra ut sin bostad när man själv är inte där och dra in intäkter samtidigt som värdet på bostaden ökar är alltid en bra affär. En del tänker även att det är en bra investering att köpa en bostad och sedan hyra ut den permanent istället för att ha sina pengar på banken med dålig eller ingen ränta alls. Det finns nämligen en stark efterfråga på lägenheter och villor särskilt under högsäsongen (maj-nov). Det är fullt möjligt att tjäna mellan 5-10% av inköpspriset per år.

Faktorer som är populärt

Det är ett stort plus om bostaden har havsutsikt, men det är inget måste. Det är även önskvärt att det finns terrass eller balkong speciellt om man vänder sig till skandinaviska hyresgäster. Det är också viktigt att det finns gemensam pool eller privat pool om det är en villa. Det är också plus om det finns andra faciliteter som gym, spa, restaurang, förvaltningskontor m.m. Det populäraste är att det finns 1- 3 sovrum. Bland de populäraste boendetyperna ligger villa på första plats, lägenhet på andra och radhus på tredje plats. Den boendetyp som drar in mest intäkter är rätt villa i rätt område. Man tittar även på om området är välskött och att det är gångavstånd till stranden.

Uthyrning via byggföretag

Om du köper nyproduktion från ett byggföretag och har inte möjligheten att hyra ut själv så hjälper byggföretaget med årliga hyresgäster eller fler tillfälliga hyresgäster. De erbjuder ett komplett ”nyckelfärdigt” uthyrningspaket med uthyrning och förvaltning av din bostad mot 20-30% av intäkter. Detta varierar mellan byggföretag och typ av bostad.

Detta ingår i uthyrningspaketet:

  • Marknadsföring (annonsering och andra aktiviteter för att hitta hyresgäster)
  • Nyckelhantering (incheckning och utcheckning)
  • Betalningshantering (deposition och slutbetalning)
  • Besiktning (före och efter uthyrningsperioden)
  • Städning (före och efter uthyrningsperioden)
  • Eventuella reprationer vid skador

Uthyrningsgaranti

Vissa byggföretag erbjuder uthyrningsgaranti som innebär att du får mellan 5-7% av inköpspriset i hyresintäkter per år oavsett om din bostad blir uthyrd eller inte. Du får tillgång till din bostad mellan 1-2 veckor under lågsäsong och 1-2 veckor under högsäsong. Ett exempel på detta är nya projektet Mykonos Homes i Bahceli.

Jämför fastigheter