Dina sökresultat

Fakta om Cypern

Belägen vid korsningen av tre kontinenter har Cypern en lång och levande historia, ett underbart klimat och det varmaste välkomnandet i Medelhavet. Cypern har länge varit ett semesterparadis för oss svenskar och har nu snabbt blivit ett andra hem för många.

Cypern erbjuder den perfekta kombinationen av avkoppling, vattensporter och spännande utforskning längs den vackra kusten. Cypern är ett paradis för den historieintresserade med många arkeologiska platser och medeltida borgar.

Med mer än 340 soldagar per år, klarblått hav och en orörd natur är Cypern en oas där du kan njuta av livets goda dagar. Tillsammans med de vänliga och gästfria Cyprioterna och den underbara maten har du det perfekta recepten för en härlig livstil.

Den långa engelska påverkan har en mycket positiv effekt för de svenskar som vill bosätta sig på Cypern. Engelska språket är allmänt gångbart och lagstiftningen vilar på engelsk grund, vilket gör att man lätt förstår olika typer av avtal.

Brottsligheten på Cypern är extremt låg, vilket gör att man känner sig tryggt var än man går och inte alls har samma behov av larm eller bevakningssystem som på andra håll i Medelhavsområdet.

Geografi

Cypern är den tredje största ön i Medelhavet, mindre än Sicilien och Sardinien och större än Korsika och Kreta. Cypern ligger öster om Grekland, söder om Turkiet, väster om Libanon och norr om Egypten.

Cypern är indelat i sex regioner: Famagusta, Kyrenia, Larnaca, Limassol, Nicosia och Paphos. Av dessa ligger Famagusta, Kyrenia samt halva Nicosia i det turkcypriotiska norra Cypern och Larnaca, Limassol, Paphos amt halva Nicosia i den södra, grekcypriotiska delen.

Turkcyprioter och grekcyprioter

Cypern delades in i två separata stater sedan 1974. Detta berodde på de språkliga och kulturella skillnaderna och till följd av friktion som varade i 11 år. Grekcyprioter bor på södra och turkcyprioter på norra Cypern. En gräns som kallas den gröna linjen går genom Lefkoşa (Nicosia), huvudstaden som skiljer de två staterna. För närvarande finns det fem gränsövergångar som erbjuder 24-timmars fri tillgång för EU-medborgarna att passera till både sidor.

Norra Cypern – Turkiska Republiken Norra Cypern (TRNC), den turkcypriotiska norra delen av ön bildades formellt 1983. TRNC är en fullständigt demokratisk stat med egen regering och folkvald president.

Södra Cypern – Republiken Cypern, den grekcypriotiska södra delen av ön blev fullvärdig medlem i EU den 1 maj 2004. Republiken Cypern är en fullständigt demokratisk stat med egen regering och folkvald president.

Språk som talas på Cypern

Officiella språk grekiska och turkiska, men engelska är också vanligt p.g.a. Storbritannien’s närvaro.

Klimat

Cypern har ett mycket behagligt klimat, med varma, torra somrar och milda vintrar, och i genomsnitt 340 soldagar. I augusti är den hetaste månaden med medeltemperaturer från 30°C  till 35°C  och under de kallaste månaderna, januari och februari är medeltemperaturen cirka 10°C till 15°C, med ett vintermedelvärde på 6 timmar dagligen solsken och endast måttligt regn, vilket gör den till en idealisk destination året runt.

Historia

I nio tusen år har Cypern varit en smältgryta av stora civilisationer. Från de neolithiska bosättningarna på norra kusten till egyptiska, persiska, romerska, venetianska, ottomanska och brittiska imperierna. Dess strategiska läge vid korsvägarna i öst och väst har skänkt ön med en rik och färgstark historia som spänner över århundraden. Under dess levande historia har ön besökts av Alexander den store och Rikard I Lejonhjärta, för att nämna några och som har lämnat sina egna unika fotavtryck.

Första bosättarna

För att få en bra känsla av hur allt började, är öns museer väl värda ett besök för deras fascinerande utbud av föremål som upptäcktes i grottorna från 7000 f.Kr när de första invånarna på Cypern sägs ha bosatt sig på ön. Från 3000-700 f.Kr, började Cypern att framstå som ett handelscentrum, med koppargruvor som drogs köpmän från hela Medelhavet. Med nya handelsmöjligheter kom bosättare från Anatolien och Fenicierna, vilket ledde till att ny arkitektur samt keramik och metallverk kom till ön.

Smältgryta av stora civilisationer

Perserna antog för första gången Cypern som bas för sina krig med Grekland år 545 f.Kr som varades fram till 331 f.Kr. Då besegrades Persiska riket av Alexander den store. Egyptens styrde under de närmaste 250 åren – en period som avslutades av Roms invasion av ön år 48 f.Kr. Den romerska riket varade bara några år, som Julius Caesar skänkte ön till sin älskarinna, Cleopatra, som en gåva av kärlek.

Mellan år 100- till 1000 e.Kr kom flera samhällen fram på ön, med muslimska och bysantinska bosättare som befann sig i relativ harmoni – det vill säga fram till 965 e.Kr, då bysantinerna tog full kontroll över ön efter att ha besegrat egyptiska flottan.

Byzantinska riket varade fram till 1200-talet, när kung Rikard Lejonhjärta sålde ön till Guy de Lusignan, en medlem av franska medeltiden. Lusignans, härskade i 300 år, från 1200-talet fram till 1489, då venetianerna antog ön och byggde den historiska Girne slottet, liksom den berömda arkitekturen i Famagusta och Lefkoşa (Nicosia), som är alla väl värda ett besök.

Den ottomanska perioden på Cypern började år 1571 och varade i mer än tre århundraden, under den tiden började de två cypriotiska samhällena, turkiska och grekiska bildas. Det var under de senare åren av ottomanska riket, i ett avtal som daterades 1869, att britterna fick rätt att styra Cypern – varande fram till slutet av första världskriget. Därefter undertecknades Londons och Zürichfördraget för att ge Cypern självständighet som ett partnerskap mellan ön och turkiska och grekiska befolkningen. Garanterna i den nya staten var Storbritannien, Grekland och Turkiet. Men 1963 försvagades relationerna mellan de två samhällena, skilda av språk, kultur och religion, och inbördeskrig slog ut. FN skickade in trupper i ett försök att återställa fred, skapa den gröna linjen, som effektivt delade de två samhällena.

Uppdelning av ön

År 1974, efter 11 år av friktion mellan grekcyprioter och turkcyprioter, ägde ett försök till statskupp rum av grekcypriotiska nationalister och delar av grekiska militärjuntan med målet att uppnå enosis (förening av ön med Grekland). Turkiet, som tillsammans med Grekland och Storbritannien var garantiländer åt Cypern försökte få till en övervakningsstyrka från garantiländerna men Grekland och Storbritannien vägrade delta. Därför använde Turkiet detta som förevändning för att intervenera den norra delen av ön. Med syftet att skydda den turkiska befolkningen. Turkiska trupper kvarstod efter en vapenvila, vilket resulterade i delning av ön.

Landsfakta

Officiellt namn: Kypriaki Dimokratá / Kibris Cumhuriyeti
Statsskick: Republik, enhetsstat
Huvudstad / Invånare: Lefkosia (Nikosia) 269 000 / Lefkosa (turkiska delen) 57 000

Yta (totalt): 9 251 km2 (varav 3 355 km2 Norra Cypern)
Andel av landytan som är åkermark: 9.8 %
Landyta med skog: 18.8 %

Kustlinje: 648 km
Lägsta punkt: Medelhavet 0 m
Högsta punkt: Olympos ( 1 953 möh)

Andra större städer (södra delen):
Limassol 182 400 invånare, Larnaca 85 900 invånare, Pafos 64 300 invånare

Andra större städer (norra delen):
Gazimagusa (Famagusta) 40 900 invånare, Girne (Kyrenia) 33 200 invånare, Güzelhurt (Morfou) 18 900 invånare

Invånare, totalt: 1 267 000
Procentuell andel invånare i städerna: 66.8 %
Invånare/km2 (Landyta): 128
Befolkningstillväxt: 1.15 %

Spädbarnsdödlighet: 7 (per 1 000 levande födda)
Medellivslängd (beräknad) år: Män/Kvinnor 76.4 / 82.2

Religion:
Grekisk Ortodoxa 89.1 %, Romersk katolsk 2.9 %, Protestanter/Anglikaner 2.0 %, Muslimer 1.8 %, Buddhister 1.0 %, övriga religioner 1.4 %, okänd religionstillhörighet 1.1 %, ateister 0.6 %

Språk:
Grekiska (officiellt språk) 80.9 %, Turkiska (officiellt språk) 0.2 %, Engelska 4.1 %, Rumänska 2.9 %, Ryska 2.5 %, Bulgariska 2.2 %, Arabiska 1.2 %, Filipinska 1.1 %, Övriga 4.3 %, Ospecificerade 0.6 %

Läskunnighet i %: (befolkning över 15 år): Män/Kvinnor 99.5 / 98.7
Andel barn som börjar grundskolan: 97.4 %
Antal elever per lärare i grundskolan: 12 (Sverige 12)

BNP/invånare: USD 27 858 (2019)
Valuta: EURO / Lira
Största handelspartners (export): Libyen, Grekland, Norge

Elkonsumtion per person: 3 621 kWh (Sverige 13 480 kWh)
Elektricitet från fossila bränslen: 85.0 % (Sverige 5.0 %)
Utsläpp koldioxid / invånare (ton): 5.30 (Sverige 4.50)

Antal turister årligen: 3 187 000 (2016)

Mobiltelefoner, abonnemang: 1 201 000 (2018)
Internetanvändare: 1 045 000 (84.4 % av befolkningen) (2018)

Jämför fastigheter