Dina sökresultat

Fastighetsmarknaden på Norra Cypern

Norra Cypern lockar allt fler besökare varje år och har blivit ett populärt resmål. Landet är berikat med gyllene sandstränder, fascinerande vikar, kristallklart havsvatten, 300 soldagar om året, vacker orörd natur, rik kultur och hög livskvalitet. Som ett resultat av dess popularitet har fastighetsmarknaden upplevt en stark tillväxt under de senaste åren.

En lönsam investering

Investeringar i fastigheter på Norra Cypern är lönsamma av flera skäl. Här är några av de främsta anledningarna till varför fastighetsinvesteringar på Norra Cypern är attraktiva:

1. Prisvärda fastighetsalternativ: Jämfört med många andra Medelhavsländer är fastighetspriserna på Norra Cypern fortfarande relativt låga. Detta har varit en viktig faktor för att driva efterfrågan från utländska investerare, särskilt de som letar efter ett andra hem eller en semesterbostad.

2. Potential för prisökning: Fastighetsmarknaden på Norra Cypern har historiskt sett visat en ökad värdeutveckling. Som ett relativt nytt turistmål och en ökande efterfrågan på fastigheter tenderar priserna att stiga över tid. Detta innebär hög avkastning på investerade kapital.

3. Goda hyresinkomster: Om du inte planerar att använda din fastighet på Norra Cypern som bostad kan du generera hyresinkomster genom att hyra ut den till turister eller långtidsboende. Ökad turism i området har skapat en stabil efterfrågan på hyresbostäder.

4. Valutafördelar: Pund Sterling är den officiella valutan för alla fastighetstransaktioner. Detta ger ekonomisk stabilitet för fastighetssvärdet och framtida kommersiella steg som att sälja fastigheten vidare.

5. Skattefördelar: Norra Cypern erbjuder skattefördelar för fastighetsinvesteringar. Det finns ofta skatteincitament och förmåner för utländska investerare, inklusive låga fastighetsskatter.

6. Hög livskvalitet: Norra Cypern erbjuder hög livskvalitet med ett behagligt medelhavsklimat, vackra stränder och historiska platser. Detta gör det till en attraktiv plats för både permanent boende och som semesterdestination, vilket ökar efterfrågan på bostäder.

7. Infrastrukturutveckling: Det har gjorts betydande investeringar i landets infrastruktur som t.ex nya internationella flygplatsen (Ercan), motorvägar och även investeringar inom sjukvård och turism. Detta har ökat områdets attraktivitet och potential för ökad turism och fastighetsvärde.

8. Låga levnadskostnader: Norra Cypern erbjuder överkomliga levnadsvillkor som är jämförbara med europeiska standarder. Den genomsnittliga levnadskostnaden i Norra Cypern är dock lägre än i de flesta europeiska länder.

9. Säkerhet och trygghet: Enligt ny forskning utförd av ValuePenguin är Cypern ett av de säkraste länderna i världen med minst brottslighet. Cypern ligger på första plats bland länder med en befolkning under 5 miljoner och på 5:e plats bland alla länder i världen.

Prisutvecklingen för fastigheter

Fastighetspriser på Norra Cypern har varierat under de senaste åren, men överlag har det varit en ökande trend. Nedan följer några exempel på hur priserna har utvecklats:

  • Från 2012 till 2018 ökade fastighetspriserna på Norra Cypern med i genomsnitt 10% per år enligt uppgifter från Central Bank of Cyprus.
  • Under 2019 fortsatte prisökningen, men i en något lägre takt. Enligt en rapport från Fastighetsmäklarens Förbund steg priserna med cirka 5% under året.
  • Under 2020 och 2021 påverkades fastighetsmarknaden av Covid-19-pandemin, men trots detta fortsatte priserna att stiga. Enligt en rapport från Cyperns Centralbank ökade priserna på Norra Cypern med 5,6% under första halvåret av 2021 jämfört med samma period året innan.
  • Under 2022 påverkades världsekonomin av kriget i Ukraina, hög inflation, höga energipriser och byggmaterial. I samband med detta ökade efterfrågan på fastigheter vilket bidrog till att priserna steg med genomsnitt 10% under året

De bästa platserna att köpa fastigheter på Norra Cypern

De bästa platserna att köpa fastigheter på Norra Cypern beror på den avsedda användningen. Centrala och mer befolkade områden som Kyrenia och Famagusta är de bästa platserna för människor som vill bo i ett livligt område eller vill börja tjäna vinst genom investeringar direkt.

Å andra sidan är utvecklingsstäder och byar som Esentepe, Tatlisu, Iskele bättre för små investerare. Den här typen av platser är bättre för framtidsinriktade investeringar. Här är de mest populära ställena att köpa fastigheter på Norra Cypern och varför;

Kyrenia: Kyrenia är en av de mest populära städerna på Norra Cypern för både turister och investerare. Staden har en vacker hamn, historiska platser, restauranger och nattliv. Kyrenia tillsammans med närliggande byar Alsancak och Lapta har en stark efterfrågan på bostäder som driver upp priserna. Dessutom är efterfrågan på uthyrningsbostäder både kort och långtidsbasis stor.

Esentepe: Esentepe ligger i norra kusten 20 km öster om Kyrenia och är populär för de som söker avskildhet och närhet till naturen. Området har Norra Cypern bästa golfbana och vackra stränder. Esentepe och närliggande byar Bahceli och Kucuk Erenköy är mycket populära bland utländska investerare med hög avkastning på kapital och korttidsuthyrning. 

Tatlisu: Tatlisu är en liten charmig by belägen på den norra kusten 35 km öster om Kyrenia och 15 km från Esentepe. Tatlisu lockar med lugn och ro, omgiven av orörd natur, frodig grönska, bergskedjan och utmärkta sandstränder. Området är ett av de mest snabbast utvecklande områdena på Norra Cypern med hög efterfrågan på fastigheter, vilket bidrar till god avkastning på investeringen.

Finansiering av fastighetsköp

Finansiering av ett fastighetsköp på Norra Cypern kan göras genom olika metoder och alternativ. Här är några vanliga sätt att finansiera ett bostadsköp på ön:

Banklån: Många banker på Norra Cypern erbjuder bolån för utländska köpare. Vanligtvis krävs en insats på mellan 20-30% av fastighetens värde och lånet löper sedan över en period på upp till 20-25 år. Räntor och villkor kan variera beroende på bank och din ekonomiska situation.

Utländska lån: Att använda ett utländskt lån för att finansiera köpet av en fastighet på Norra Cypern kan vara en bra alternativ. Vanligtvis ett lån på en befintlig fastighet som du äger i ditt hemland. 

Utvecklarens finansiering: De flesta fastighetsutvecklare på Norra Cypern erbjuder köp på avbetalning, s.k betalningsplan där köparen betalar en del av priset vid köpet och resterande belopp på avbetalning över en period på upp till 5 år utan ränta.

Kontantköp: Köp av bostad kan också finansieras genom kontantköp där köparen betalar hela köpeskillingen direkt vid köpet.

Jämför fastigheter

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats.​