Your search results

Fastighetsmarknaden på Norra Cypern

Norra Cypern lockar allt fler skandinaver och nord européer som söker sig till varmare breddgrader, en lugnare tillvaro och aktiv livstil. Inte så konstigt med tanke på att Norra Cypern är ett vackert, säkert och vänligt land med ett varmt klimat och 340 soliga dagar om året.

Här finns fina gyllene sandstränder, vacker orörd natur, rik kultur och läckra maträtter. Dessutom är Norra Cypern ett tryggt och säkert land med låg brottslighet. Här bor världens vänligaste människor. Du känner dig alltid välkommen och kan lätt umgås med både lokalbefolkningen och även olika internationella communities som t.ex svenskar eller andra nationaliteter som bor på ön.

Norra Cypern erbjuder i allmänhet en hög livskvalitet till en lägre kostnad än andra länder runt Medelhavet. Här är fastighetspriser fortfarande betydligt lägre än t.ex Spanien och Portugal.

Utbudet av fastigheter

Fastighetsmarknaden på Norra Cypern boomar just nu och det byggs nya bostäder som aldrig förr. Främst semesterbostäder längs norra kusten i Kyrenia regionen och i de mest populära områden bland skandinaver Esentepe och Bahceli strax öster om Kyrenia. Här bor du bokstavligen mitt i naturen mellan havet och bergkedjan med närhet till golf och flertalet restauranger. Samma gäller Famagusta regionen med områden som Bafra och Iskele med mer internationell kompott av bostadsköpare. Detta område är mest känd för sina kilometerlånga gyllene sandstränder.

Vill man bo mer centralt i en storstad med närhet till det mesta finns också ett stort utbud av nya lägenheter och villor i Kyrenia stad och även i utkanten av staden i Çatalköy och Alsancak.

Esentepe - öster om Kyrenia

Prisutvecklingen

Trots att fastighetsmarknaden för internationella köpare är relativ ny på Norra Cypern har fastighetspriserna stigit i snabb takt. I genomsnitt har priserna gått upp med 5% per år i hela landet och i viktiga investeringszoner Kyrenia stad och Esentepe med 10% per år.

Detta står i skarp kontrast till fallande priser i andra Medelhavsländer. Anledningen till att Norra Cyperns fastighetspriser har hållits så stabila är att fastigheter är byggda med privat kapital och inte med lån från det internationella banksystemet. Därför påverkas inte fastighetsmarknaden på Norra Cypern av globala finanskriser eller andra faktorer.

Detta har vi sett under pandemiåret 2020. Trots en av historiens värsta finanskriser sedan 30-talet har fastighetspriser på Norra Cypern hållit sig stabil till skillnad från andra länder runt Medelhavet som har gått ner med 10-20 procent under året.

Finansieringsmöjligheter

Sedan 2018 är det möjligt för internationella köpare att ansöka om bolån hos lokala banker till 50% av köpeskillingen med en årlig ränta på 4-8 procent. Detta gäller endast befintliga fastigheter med registrerade lagfart. För planerade (off plan) eller pågående projekt erbjuder byggföretagen en finansieringsplan som oftast kallas för ”betalningsplan”. Detta varierar mellan bolagen men oftast betalas 30-35 procent av köpeskillingen vid undertecknandet av köpekontraktet och återstående belopp i 2-3 år räntefri delbetalning eller 5-10 år med aktuell bankränta. Det vanligaste sättet att finansiera fastighetsköp utomlands är att belåna befintlig fastighet i Sverige. Har du möjlighet att göra det så får du helt klart lägre ränta.

Att köpa en begagnad fastighet

En begagnad fastighet (resale) är en befintlig fastighet som ägs av en tidigare ägare. Att köpa en begagnad fastighet innebär att du köper av en privat person eller i vissa fall av ett byggföretag. Dessa fastigheter säljs i befintligt skick och är oftast inkl. möbler och vitvaror. Precis som i Sverige är ditt ansvar att inspektera fastigheten innan du skriver under köpekontraktet. Vid köp av en begagnad fastighet företräds du av din advokat som sköter hela köpprocessen från kontroll av fastighet till köpekontrakt, betalningar och lagfart. Läs mer om att köpa fastighet på Norra Cypern.

Att köpa nyproduktion

I den här kategorin ingår nybyggda, planerade (off plan) och pågående fastigheter. En nybyggd fastighet innebär att den nyligen blivit färdigställd och är inflyttningsklar. En planerad eller pågående fastighet innebär att den är i planeringsfasen eller under byggnation. Under hela byggprocessen har byggföretaget skyldighet att informera dig och din mäklare om processen, tidsplan och andra viktiga information gällande projektet.

Alla nyproducerade fastigheter på Norra Cypern har ett byggföretag som ägare och utvecklare. Vid köp av nyproduktion företräds du av din advokat som sköter hela köpprocessen från kontroll av fastighet till köpekontrakt, betalningar och lagfart. Läs mer om att köpa fastighet på Norra Cypern.

Jämför fastigheter