Dina sökresultat

Frågor och svar

Vi får många frågor från våra kunder. Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna med svar. Förhoppningsvis finns svaret på din fråga här. Annars är du givetvis välkommen att kontakta oss här med dina frågor eller synpunkter.

 1. Pass: Ett giltigt pass eller identitetskort krävs för att verifiera din identitet.

 2. Ett utdrag ur belastningsregistret från polisen (Detta ska vara på engelska och skickas till din advokat i samband med ansökan om köptillstånd) 

 3. Fullmakt till din advokat (Detta gör du direkt hos din advokat på Cypern eller via Norra Cyperns konsulat i ditt land)

Det är starkt rekommenderat att anlita en advokat när du köper en bostad på Norra Cypern. En advokat kommer att agera som din juridiska representant och skydda dina intressen under hela köpprocessen. Här är några skäl till varför det kan vara viktigt att ha en advokat vid ditt bostadsköp:

 1. Rättssäkerhet: En advokat har expertis inom fastighetsjuridik och kan granska och verifiera alla nödvändiga dokument som är relaterade till fastigheten du är intresserad av. De kan se till att allt är i enlighet med lagen och att det inte finns några dolda problem eller rättsliga hinder.

 2. Kontraktsförhandlingar: En advokat kan hjälpa dig att förhandla fram och upprätta ett köpavtal som skyddar dina intressen. De kan se till att alla viktiga detaljer inkluderas i avtalet och att inga oönskade villkor finns med.

 3. Äganderättsbekräftelse: Advokaten kan undersöka äganderätten till fastigheten och kontrollera att säljaren faktiskt har rätt att sälja den. Detta är särskilt viktigt på Norra Cypern där det finns komplexa rättsliga frågor på grund av den politiska situationen på ön.

 4. Skatte- och avgiftshantering: En advokat kan hjälpa dig att förstå och hantera eventuella skatter och avgifter som är kopplade till fastighetsköpet, så att du inte stöter på oväntade kostnader i framtiden.

 5. Smidig överlåtelse: Din advokat kan övervaka överföringen av ägandeskapet och se till att allt sker korrekt och smidigt. De kan också hjälpa till med registreringen av fastigheten i ditt namn.

Att köpa en bostad är en stor investering, och att ha en erfaren advokat vid din sida kan ge dig trygghet och säkerhet under hela processen. Det är viktigt att välja en pålitlig advokat som är specialiserad på fastighetsköp på Norra Cypern och har god kännedom om de lokala lagarna och förfarandena.

Enligt våra uppskattningar kommer du behöva betala mellan 1300-1500 GBP för en advokat att ta hand om din köpprocess och ansökningar.

Nej, du måste anlita en advokat som är registrerad på Norra Cypern för att hantera dina transaktioner och utföra nödvändiga formaliteter.

Det går utmärkt att betala med kryptovaluta (Bitcoin) för de flesta av våra projekt.

Det är inte nödvändigt att öppna ett bankkonto på Norra Cypern, men det kan vara användbart för att överföra pengar från utlandet, och ordna betalningar av diverse räkningar etc. De flesta välkända bankerna på Norra Cypern erbjuder alla vanliga bankfaciliteter och har engelsktalande personal.

Ja, vi uppmanar alla som köper bostad på Norra Cypern att upprätta ett testamente. Till skillnad från Sverige som har en arvlagstiftning saknas sådant på Norra Cypern. Detta innebär att om ägaren avlider och ett testamente saknas ärver staten bostaden. Därför är det viktigt att upprätta ett testamente och tala om vem som ska ärva bostaden. Din advokat kan hjälpa dig med detta. Kostnaden för ett testamente är £200-£300.

Enligt gällande lagstiftning (2021) har icke TRNC (Turkish Republic of Northern Cyprus) medborgare rätt att köpa upp 5 dönüm mark (6690 m2) i ett namn.

Enligt gällande lagstiftning (2021) har icke TRNC (Turkiska Republiken Norra Cypern) medborgare rätt att äga en fastighet på ett namn.

Ja, enligt gällande lagstiftning (2021) får man och hustru köpa en bostad var.

Vid köp av en bostad på Norra Cypern och som förstagångsköpare betalar du 8,5% skatt. Inom 21 dagar efter undertecknande av köpekontraktet ska 0,5% av köpeskillingen betalas i form av stämpelskatt. Resterande summa utgörs av 5% moms och 3% lagfartskatt som båda ska betalas efter att ditt köptillstånd har beviljats och lagfarten överförs till ditt namn.

 • Stämpelskatt – 0.5%
 • Moms – 5%
 • Lagfartskatt – 3%

Nej, när din bostad är klar kan du ta din bostad i besittning och flytta in.

Detta beror på villkoren i ditt köpekontrakt. Som vanlig praxis hos våra saamarbetsadvokater försöker de alltid förhandla med säljaren om att infoga en klausul som gör att du kan sälja bostaden innan du får äganderätten.

Detta beror på om du är en privatperson eller en professionell investerare. Varje privatperson har en möjlighet att sälja sin bostad första gången skattefri. På varje efterföljande försäljning behöver du betala 3,5% vinstskatt, baserat på att du inte säljer mer än tre bostäder under samma år. Säljer du mer än tre bostäder under ett år så räknas du som en professionell investerare och betalar 6.25% vinstskatt.

Det finns generellt tre olika typer av lagfarter på Norra Cypern;

 • Turkish title deed – fastigheter som ägdes av turkcyprioter före 1974.
 • Exchange title deed – fastigheter som har givits till turkcyprioter i ersättning för fastigheter som de lämnat efter sig på södra sidan efter 1974.
 • TMD title deed – fastigheter som myndigheterna har gett till turkcyprioter efter 1974 för att uppmuntra återvändning (säljs inte till utländska medborgare).

Norra Cypern har ett område på 3,355 kvadratkilometer vilket är ungefär en tredjedel av ön Cypern. Vid sin bredaste punkt är det ungefär 104 km från öst till väst och cirka 52 km från huvudstaden Nicosia (Lefkosa) på dess södra gräns till det viktigaste turistcentrumet i Kyrenia (Girne) i norra kusten.

Om du vill flyga till Norra Cypern kan du välja att antingen anlända till Ercan (ECN) flygplats direkt på Norra Cypern eller till Larnaca (LCA) på Södra Cypern och korsa gränsen på väg mot norra delen av landet. Passagerare som reser till Ercan (ECN) behöver för närvarande resa via Turkiet.

TRNC står för den Turkiska Republiken Norra Cypern (Turkish Republic of Northern Cyprus), som är det officiella namnet för Norra Cypern. TRNC grundades den 15 november 1983, 9 år efter att ön delades 1974 efter konflikt mellan grekiska och turkcyprioter. Skapandet av TRNC har gett de två samhällena sina egna länder och skapat en fredlig samexistens sedan dess.

Det är möjligt att frakta personliga ägodelar t.ex bil, möbler etc. Tänk på att bilar och vissa elektroniska varor kommer att bli föremål för ganska höga tullavgifter. Fraktföretag kan ge dig mer information om detta. Det finns flera företag som erbjuder frakttjänster till Norra Cypern och vi kan tillhandahålla deras information till dig på begäran. Fraktkostnader beräknas vanligtvis i kubikmeter.

Du kan ta med husdjur till Norra Cypern. Reglerna är dock mycket strikta och måste följas. Kyrenia Animal Rescue (KAR) hemsida www.kyreniaanimalrescue.org ken ge dig mer information om detta.

Jämför fastigheter

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats.​