Dina sökresultat

Köpprocessen på Norra Cypern

Norra Cyperns rättssystem är desamma som i Storbritannien. Alla fastigheter köps och säljs i GBP (brittiska pund). Hela köpprocessen är ganska enkel och genomförs relativt snabbt. Vi på Sunlife Homes kan erbjuda dig all den erfarenhet som behövs för att du ska känna dig bekväm och trygg i din bostadsaffär. Vi hjälper dig att hitta din drömbostad, samt vägleder dig i de ekonomiska och juridiska frågor som kan uppstå.

1. Visningsresa

Om du har blivit intresserad av någon fastighet eller några fastigheter, är det första steget att boka in dig på en privat eller öppen visningsresa där du kan uppleva landet och besöka ett urval av fastigheter som passar dina önskemål.

2. Fastighetsvisningar

När du har anlänt till Norra Cypern, kommer du att få se flera olika fastigheter under schemalagda visningar tillsammans med oss. Våra fastighetsagenter hjälper dig med all information fastigheter, priser och finansieringsvillkoren.

3. Juridiskt ombud

Vi rekommenderar att du anlitar ett lokalt juridiskt ombud eller en advokat som hjälper dig genom hela köpprocessen. Har du ingen kan vi presentera dig för en auktoriserad advokat. Advokaten kommer att svara på alla dina frågor och förse dig med all nödvändig information för att säkerställa en smidig process. Advokatens har även ansvar att se till att ett korrekt köpekontrakt upprättas mellan dig och säljaren. Frigöra betalningar efter ditt godkännande till säljaren, ansöka om köptillstånd och registrera kontraktet hos berörda myndigheter och överföra lagfarten på ditt namn. För att advokaten ska kunna genomföras köpprocessen måste du tillhandahålla en fullmakt till advokatbyrån.

4. Förhandling

När du har hittat din nya fastighet sätter vi oss ner ihop med säljaren för att förhandla om det bästa priset och villkoren för dig. Efter att priset är förhandlat ser vi till att göra en skriftlig lista över eventuella tillval samt specifikationer. Vi försöker alltid komma överens om maximal rabatt med säljaren och vi ser till att kontraktet och specifikationerna noggrant täcker de fullständiga villkoren och eventuella tillägg som avtalats med säljaren.

5. Reservationsavtal

När du har förhandlat priset och villkoren med säljaren, reserverar du fastigheten genom att signera reservationsavtalet samt betala reservationsavgiften som ofta ligger mellan £2,000–5,000. Denna betalning görs direkt till utvecklaren eller till din advokats klientkonto. När betalningen har gjorts, tas fastigheten bort från marknaden och du och din advokat gör en noggrann genomgång av köpevillkoren för att försäkra att allt är i sin ordning med din nya fastighet.

6. Köpekontrakt

Om allt är i sin ordning med din nya fastighet är det dags att signera köpekontraktet. Detta görs ofta runt 14 dagar efter att reservationsavtalet har gjorts. När både säljaren och köparen signerat köpekontraktet, ska betalningen ske enligt överenskommelse med säljaren (minus reservationskostnaden) in på advokatens klientkonto och advokaten konfirmerar transaktionen till säljaren. I köpeavtalet skrivs det avtalade datumet för tillträde. När kontraktet har undertecknats, registreras det hos ”Landregistry office” (lantmäteriet) som en registrering av köparens lagliga rätt i fastigheten. Vid denna tidpunkt betalas även stämpelskatt.

7. Överlåtelse av nyckel

På dagen då fastigheten är färdig kommer den utsedda advokaten att begära det överensstämda återstående kapitalet tillsammans med avgift för överföring av lagfart. Därefter är du ägare till din nya fastighet.

Skatter och avgifter

  • Stämpelskatt – 0,5 % av köpeskillingen betalas vid undertecknandet av köpekontraktet.
  • Lagfartskatt – 6 % av köpeskillingen betalas vid registrering av försäljningsavtalet
  • Moms – 5 % av köpeskillingen betalas vid överlåtelse av nyckel
  • Lagfartskatt – 6 % av köpeskillingen betalas vid överlåtelse av lagfart
  • Fastighetsskatt – 1,5TL per kvm/år
  • Advokatkostnader – £1500-2000 (inkl. fullmakt, registrering av kontrakt och ansökan om köpetillstånd)
  • Vatten-/vattenmätaranslutning – £1500
  • El-/elmätaranslutning – £1500
  • Trådlös internetanslutning (WIFI) – £200
  • Hemförsäkring – cirka £120 per år.

Jämför fastigheter

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats.​