Dina sökresultat

Norra Cypern – 300 dagar sommar!

Skriven av Sunlife Homes på november 14, 2023
0

Norra Cypern ett paradis med oförglömliga stränder, kristallklart vatten och en rik kultur. Norra Cypern är den perfekta destinationen för alla som söker sol, avkoppling och äventyr i en unik och otroligt vacker miljö.

Norra Cypern har något för alla, oavsett om du är en solbadare, äventyrare eller kulturintresserad. Utforska de historiska ruinerna från antiken, upplev det lokala köket med dess smakrika rätter, eller varför inte dyka ner i det kristallklara vattnet och upptäcka den fantastiska undervattensvärlden.

Med solsken året om och en varm och välkomnande lokalbefolkning är Norra Cypern den perfekta platsen att koppla av och njuta av livet.

Geografi

Norra Cypern omfattar ett sammanlagt yta på 3355 km2 och det är cirka 36 % av hela ön med över hälften av öns 648 km (324 km) av kustlinje. Norra Cypern är indelat i fem regioner; Nicosia i mitten av ön, Kyrenia i norr, Famagusta i öst, Güzelyurt i väst och Iskele i nordost.

Cypern delades in i två separata stater sedan 1974. Grekcyprioter bor på södra delen av ön och turkcyprioter på norra. En gräns som kallas den gröna linjen går genom ön som skiljer de två staterna. 

Stränder, slätter och berg

Norra Cypern kännetecknas av en unik blandning av stränder, slätter och berg. Den långa norra kusten stöds av bergskedjan Beşparmak (Five Finger), som bildar en häpnadsväckande bakgrund med sina skogsklädda sluttningar och magnifika kalkstenstoppar, varav den högsta är Mount Selvili på 3357 ft. De nedre kullarna och låglandet är levande med frodig grönska, sällsynta arter av fåglar och fjärilar, och en naturlig mångfald av blommor som är oöverträffade i Medelhavet, med uppskattad 19 endemiska växtarter.

Sandstränder och steniga vikar inväntar upptäckten längs kusten. Öster om ön förlorar Five Finger bergskedjan höjden som den sträcker sig längs den smala halvön, känd som Karpaz eller ”Panhandle”, en spektakulär fingerformad region av rullande kullar och orörda gyllene stränder. Söder om Fem Finger bergskedjan ligger slätten i Mesaoria och huvudstaden Lefkoşa (Nicosia).

Klimat

Norra Cypern har ett mycket behagligt klimat, med varma, torra somrar och milda vintrar, och i genomsnitt 340 soldagar. I augusti är den hetaste månaden med medeltemperaturer från 30°C  till 35°C  och under de kallaste månaderna, januari och februari är medeltemperaturen cirka 10°C till 15°C, med ett vintermedelvärde på 6 timmar dagligen solsken och endast måttligt regn, vilket gör den till en idealisk destination året runt.

Den årliga genomsnittliga havstemperaturen är runt 22 °C, med 27-28 °C som höjdpunkt under augusti, och 17 °C som lågpunkt under vintern.

Vilda djur och växter

Norra Cypern är fortfarande relativt oupptäckt så att djurlivet blomstrar, med omkring 250 fågelarter som landar på ön varje år i sin resa från öst till väst. Det finns också ett överflöd av ödlor, vilda åsnor och fjärilar, inklusive 19 endemiska arter, det vill säga de som är unika för regionen, såsom den underligt formade Cleopatra fjärilar prydda med solens färger. Alla dessa är en del av ett rikt naturarv på en ö av kontraster som sträcker sig från toppen av Mount Selvili 3000 meter till de lugna sluttningarna av havsvattnet, där de kända sköldpaddorna kommer till land för att lägga sina ägg.

Det varma klimatet på norra Cypern innebär också att du kan njuta av vackra blommor året runt, vilket gör den till en verklig botanisk fristad. På hösten och vintern svävar gyllene oleandrar kullarna, medan flerfärgade anemoner och krokusar förekommer före jul. Men det är på sent vinter och vår att ön blommar in i en festival av färger med orkidé och körsbärsröda vallmor.

Turkcypriotiska köket

Det turkcypriotiska köket är en läcker fusion av medelhavs- och Mellanöstern-smaker som återspeglar öns rika kulturella arv. Det innehåller en mängd färska och smakfulla ingredienser, inklusive olivolja, örter, kryddor, grönsaker och kött.

En av de mest populära rätterna i det turkcypriotiska köket är ”kleftiko”, en långsamkokt lamm- eller geträtt som är mör och smakrik. En annan klassisk rätt är ”stifado”, en köttragu gjord med lök, rödvin och kanel.

Skaldjur är också en grundpelare i det turkcypriotiska köket, med färsk fisk och bläckfisk ofta grillad eller bakad med örter och kryddor. Vegetarianer kommer också att hitta gott om alternativ, med rätter som ”dolma”, fyllda vinbladsrullar fyllda med ris, örter och grönsaker.

Meze, en selektion av små rätter, är en älskad del av det turkcypriotiska köket och serveras ofta som en förrätt eller delas mellan vänner. Meze-rätter kan inkludera hummus, tzatziki, fyllda champinjoner, köttbullar och grillad halloumi-ost.

Desserter är också en viktig del av det turkcypriotiska köket, med söta bakverk som ”baklava” och ”kataifi” fyllda med nötter och dränkta i sirap. ”Turkisk peppar”, en mjuk och söt godis gjord av gelatin och socker, är också en populär godbit.

Sammanfattningsvis är det turkcypriotiska köket en fest för sinnena, med en mängd olika smaker och texturer som återspeglar öns unika kulturella blandning.

Sjukvård

Sjukvårdssystemet på Norra Cypern är modernt och effektivt, med en rad offentliga och privata sjukhus, kliniker och medicinska centra. Hälsovårdsministeriet på Norra Cypern övervakar det offentliga sjukvårdssystemet, som finansieras genom skatter och erbjuder gratis eller lågkostnadsmedicinsk vård till alla medborgare och boende.

Den privata hälsovårdssektorn på Norra Cypern är också väl utvecklad, med många faciliteter som erbjuder högkvalitativ medicinsk vård och service. Kostnaden för privat sjukvård är generellt sett högre än för offentlig sjukvård, men många expats och turister väljer privat sjukvård på grund av kortare väntetider och mer personlig vård.

Medicinska yrkesverksamma på Norra Cypern är högt utbildade och kvalificerade, med många läkare och specialister som har fått sin utbildning och träning utomlands. Det officiella språket på Norra Cypern är turkiska, men många medicinska yrkesverksamma talar också engelska, och språkbarriärer är vanligtvis inte ett problem.

Det är lämpligt för besökare på Norra Cypern att teckna en omfattande reseförsäkring innan de reser, eftersom detta kommer att säkerställa att de har tillgång till högkvalitativ medicinsk vård om det behövs. Sammantaget är sjukvårdssystemet på Norra Cypern av god standard, med moderna faciliteter och högt kvalificerade yrkesverksamma, vilket ger trygghet för besökare och boende.

Fakta om Norra Cypern

Officiellt namn: Turkiska Republiken Norra Cypern / Turkish Republic of Northern Cyprus
Statsskick: självständig stat, republik med demokratisk folkvald president och regering. 
Huvudstad: Nikosia (Lefkosa)

Yta (totalt): 3 355 km2 
Kustlinje: 324 km

Invånare stora städer:
Nikosia (Lefkosa) 62 000
Kyrenia (Girne) 55 000 
Famagusta (Gazimagusa) 45 000
Morfou (Güzelyurt) 27 000
Trikomo (Iskele) 19 000 

Invånare, totalt: 327 000

Språk: Turkiska (officiellt språk), Engelska som andra språk

Valuta: Turkisk Lira / Brittisk Pund

Trafik: vänstertrafik som i England

Jämför fastigheter

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats.​