Your search results

Om Iskele

Tar man vägen norr ut från Famagusta hamnar man så småningom i Iskele, även känd under det grekiska namnet Trikomo. På kartan har man märkt ut ortens namn till Yeni Iskele, ”Nya Iskele” på turkiska, som en påminnelse om flytten av invånarna från den turkcypriotiska stadsdelen Iskele i staden Larnaca på öns sydkust. Turkcyprioterna som bodde där tvingades fly från sina hem 1974, och fick senare bosätta sig i Trikomo, som man då döpte om.

I centrum av byn kan man besöka 1500-talskyrkan St James, och Iskeles Ikonmuseum, Panagia Theotokos Kyrka. I Iskele anordnas varje år också en internationell folkdansfestival som lockar många besökare. Men det som Iskele är allra mest omtyckt för är sina långa gyllene stränder. Long Beach hör utan tvekan till en av de mest välbesökta stränderna på Cypern. Den sträcker sig kilometer efter kilometer längs kusten, med mjuk sand, solstolar och strandbarer. Här finns också en palmkantad strandpromenad och lekplatser för barnen.

Long Beach, Iskele
Long Beach, Iskele

Iskele är en liten ort som växer stadigt med många nya lägenhetsprojekt som poppar upp längs kusten. Från Iskele har man nära till nationalparksområdet Karpaz som ligger på öns östligaste spets, här kan man se vilda åsnor och sköldpaddor som lägger ägg. På vägen ut till Karpaz passerar man lugna fiskebyn Bogaz som är trevlig att stanna till vid, liksom kustremsan vid Bafra där man kan checka in på något av de femstjärniga lyxhotellen som ligger där. Över huvud taget finns det många småbyar, alla unika på sitt sätt, att besöka i den här delen av Cypern.

Karpaz Gate Marina
Iskele, Bogaz

Från Iskele har man även nära till den norra kusten, som man når genom att korsa bergskedjan Beşparmak. Här uppe kan man stanna till för att upptäcka ruinerna av Kantara slott samtidigt som man fascineras av den fantastiska panoramautsikten över Medelhavet.

Jämför fastigheter