Nicosia - Historia, shopping och mysiga kaféer

Dina sökresultat

Om Nicosia (Lefkoşa)

Mitt i hjärtat av Cypern ligger landets huvudstad Nicosia (Lefkoşa). Rätt genom staden löper den gröna linjen, som skiljer turkcypriotiska norr och grekcypriotiska söder åt, och gör Nicosia till den enda delade huvudstaden i världen. Stadens historiska och kulturella uppdelning bäddar för en intressant upplevelse. Det är inga problem att korsa gränsen till respektive sida, kom bara ihåg att ta med dig passet!

Ledra street - södra Nicosia

Södra och norra Nicosia

Det finns flera gränsövergångar att välja mellan beroende på om man vill ta bilen eller gå till fots. Många turister som besöker Nicosia över dagen passar på att promenera över till andra sidan vid gränsövergången Ledra Street. På södra sidan finner man här Nicosias största shoppinggata Ledra Street med affärer som H&M, Bershka och Pull & Bear.

Här finns också trevliga lokala restauranger samt internationella snabbmatställen som McDonald’s och Subway. Går man över till norra sidan hamnar man direkt i de välbevarade gamla turkiska kvarteren. Här är de smala gatorna fyllda av juvelbutiker, mysiga kaféer och affärer som säljer identiska kopior av kända klädmärken.

Buyuk Han - norra Nicosia

Resereportrar som besökt Nicosia har en dålig vana att beskriva kontrasten mellan shoppinggatorna som en sorts symbol som talar för hela ön; att man korsar gränsen från den moderna grekcypriotiska sidan, till den outvecklade turkcypriotiska sidan. Med största sannolikhet har dessa journalister aldrig bemödat sig att åka över till norra Cypern, utan nöjt sig med att bara ta några steg över gränsen i huvudstaden.

Att skillnaderna på de båda sidorna upplevs så stora beror på att gränsövergången vid Ledra Street ligger mitt emellan södra Nicosias modernaste shoppinggata och norra Nicosias ”gamla stan”. Önskar man nya butiker och större shoppingkomplex så får man bege sig längre in i den turkcypriotiska delen av staden. På shoppinggatan Mehmet Akif Cd (Dereboyu) finns ett brett utbud av affärer, t.ex, Mango, Polo och Terranova.

Nicosia är Cyperns administrativa mittpunkt och centrum för konst, kultur och nöjesliv. Innanför gamla stans venetianska fästningsmurar finns flera intressanta museer och sevärdheter att besöka. Här är det även tätt mellan barer och restauranger för den som vill njuta av mat och dryck i en historisk miljö.

Gamla stan - norra Nicosia

Fakta om Nicosia

På Turkiska: Lefkoşa
På Grekiska: Nicosia

Invånare:

Norra Nicosia: 70000 (2023)
Södra Nicosia: 210000 (2023)

Avstånd:

Kyrenia: 30 km
Esentepe: 58 km
Famagusta: 65 km
Iskele: 73 km
Karpaz: 150 km
Ercan flygplats: 15 km
Larnaca flygplats: 50 km

Sevärdheter:

Ledra Street, Nicosias venetianska stadsmurar, Cyperns museum, Selimiye-moskén (tidigare St. Sophia-katedralen) Leventis kommunala museum i Nicosia, Buyuk Han (Great Inn), Dervish Pasha Mansion, Ärkebiskopens palats, Laiki Geitonia, Shacolas Tower Observatory och Omeriye-moskén.

Jämför fastigheter

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats.​