Dina sökresultat

Om Norra Cypern

Norra Cypern är vad man kan kalla en gömd pärla i Medelhavet; strålande sol, orörda stränder, kristallklart hav och läckra kulinariska upplevelser gör Norra Cypern till en av Medelhavets bäst bevarade hemligheter. Med sin naturliga skönhet lockar Norra Cypern allt fler utländska bostadsköpare och turister.

Norra Cypern är ett säkert och vänligt land som har starka familjevärden. Lokalbefolkningen välkomnar besökare med öppna armar som glatt delar sina kulturer och traditioner. Det är mycket lätt att direkt känna sig hemma här. Tack vare det varma och sköna klimatet tenderar människor att spendera sina liv utomhus och njuter av ett stort antal utomhusaktiviteter.

Livets takt är långsamt och avslappnat. Det solsäkra vädret med 340 soldagar om året är förstås en stor anledning till att Norra Cypern är så omtyckt. Här kan man njuta av sol och bad året runt. Med sitt behagliga klimat har ön också blivit en självklar destination för golfare som ägna sig åt sin sport alla årets månader.

Hela Norra Cypern är välsignat av vacker natur med milslånga stränder och sagolika bergskedjor. Här finns nationalparker med vilda åsnor och orörda vikar där havssköldpaddorna lägger sina ägg.

Många blir så förälskade i Norra Cypern att de väljer att bosätta sig här permanent. En hög livskvalité till mycket låga levnadskostnader gör platsen till det ideala tillhållet för livsnjutare.

Geografi

Norra Cypern omfattar ett sammanlagt område på 1357 kvadratkilometer, ungefär lika stor som Gotland med över hälften av öns 240 mil av kustlinje.

Cypern delades in i två separata stater sedan 1974. Detta berodde på de språkliga och kulturella skillnaderna och till följd av friktion som varade i 11 år (se historien). Grekcyprioter bor på södra och turkcyprioter på Norra Cypern. En gräns som kallas den gröna linjen går genom Lefkoşa (Nicosia), huvudstaden som skiljer de två staterna. För närvarande finns det fem gränsövergångar som erbjuder 24-timmars fri tillgång för EU-medborgarna att passera till både sidor.

De fem regionerna

Norra Cypern består av fem regioner som erbjuder unika upplevelser för alla:

  • Ikoniska hamnstaden Kyrenia (Girne) i norr.
  • Spektakulära Karpaz med gyllene stränder i öst.
  • Historiska staden Famagusta i den östra kusten.
  • Fascinerande huvudstaden, Lefkoşa (Nicosia) i mitten av ön.
  • Citrusdoftande Güzelyurt i väst.

Stränder, slätter och berg

Norra Cypern kännetecknas av en unik blandning av stränder, slätter och berg. Den långa norra kusten stöds av bergskedjan Beşparmak (Five Finger), som bildar en häpnadsväckande bakgrund med sina skogsklädda sluttningar och magnifika kalkstenstoppar, varav den högsta är Mount Selvili på 3357 ft. De nedre kullarna och låglandet är levande med frodig grönska, sällsynta arter av fåglar och fjärilar, och en naturlig mångfald av blommor som är oöverträffade i Medelhavet, med uppskattad 19 endemiska växtarter.

Sandstränder och steniga vikar inväntar upptäckten längs kusten. Öster om ön förlorar Five Finger bergskedjan höjden som den sträcker sig längs den smala halvön, känd som Karpaz eller “Panhandle”, en spektakulär fingerformad region av rullande kullar och orörda gyllene stränder. Söder om Fem Finger bergskedjan ligger slätten i Mesaoria och huvudstaden Lefkoşa (Nicosia).

Bahçli, Öster om Kyrenia

Klimat

Norra Cypern har ett mycket behagligt klimat, med varma, torra somrar och milda vintrar, och i genomsnitt 340 soldagar. I augusti är den hetaste månaden med medeltemperaturer från 30°C  till 36°C  och under de kallaste månaderna, januari och februari är medeltemperaturen cirka 10°C till 15°C, med ett vintermedelvärde på 6 timmar dagligen solsken och endast måttligt regn, vilket gör den till en idealisk destination året runt.

Politiska läget

Den turkiska republiken Norra Cypern (TRNC) bildades formellt 1983. TRNC är en fullständigt demokratisk stat med egen folkvald president och regering. Den 23 april 2003 öppnades gränserna mellan norr och söder och idag är väldigt lätt att åka till både sidor av ön.

Förhandlingar har pågått i decennier mellan turkcyprioter och grekcyprioter tillsammans med FN och tre garantiländer Storbritannien, Grekland och Turkiet om ett enade land men hittills utan något resultat. Från turkcypriotiskt håll har man visat sig positiv till en viss förening med den grekiska delen av Cypern. En folkomröstning på båda sidor gränsen satte dock stopp för de planerna, åtminstone för en tid, då grekcyprioterna röstade nej till ett enande Cypern.

Befolkningen

Befolkningen i norra Cypern är ungefär 264 000 (2016 folkräkning) och 55% av befolkningen bor i stadsområden. Stadsbefolkningen fördelas enligt följande:

Lefkosa (Nicosia): 73 000
Famagusta: 46 000
Kyrenia: 57 000
Guzelyurt: 20.000
Iskele: 8 000

Språk

Det officiella språket är turkiska, men engelska talas också allmänt som ett andraspråk.

Demografi

Stadsbefolkningen är främst anställda inom servicebranschen och lätta industrier som drycker, kläder och bygg. Landsbygdsbefolkningen bor i byar. Det finns cirka 195 byar i norra Cypern. Människor på landsbygden är huvudsakligen verksamma inom jordbruket och producerar en mängd olika grödor som vete, korn, oliver, carobs, melon, druvor, fikon och potatis som odlas kommersiellt i måttlig skala. Citrus är den viktigaste exporten, men exporten från norra Cypern i allmänhet har varit starkt begränsad på grund av det handelsembargot.

Trots att turist-, banksektorn och utbildningssektorn har ökat de senaste åren har norra Cyperns långsammare kommersiella och industriella tillväxt blivit en distinkt fördel, eftersom det idag fortfarande är relativt oupptäckt och orörd av massaturism med minimal förorening och minimal kriminalitet. Utbildning har nyligen utvecklats för att bli en av de viktigaste inkomstkällorna, med sina fem privata universitet som erbjuder en bra standard för internationell utbildningar for utländska studenter, däribland många från Turkiet, Afrika och Mellanöstern.

Familjeliv

För turkcyprioter är familjelivet av yttersta vikt och därför spenderas en stor del av sin fritid vid familjeföreningar, grillfester och bröllop. Alla städer och även några byar håller festivaler, varav många är på sommaren.

Vilda djur och växter

Norra Cypern är fortfarande relativt oupptäckt så att djurlivet blomstrar, med omkring 250 fågelarter som landar på ön varje år i sin resa från öst till väst. Det finns också ett överflöd av ödlor, vilda åsnor och fjärilar, inklusive 19 endemiska arter, det vill säga de som är unika för regionen, såsom den underligt formade Cleopatra fjärilar prydda med solens färger. Alla dessa är en del av ett rikt naturarv på en ö av kontraster som sträcker sig från toppen av Mount Selvili 3000 meter till de lugna sluttningarna av havsvattnet, där de kända sköldpaddorna kommer till land för att lägga sina ägg.

Det varma klimatet på norra Cypern innebär också att du kan njuta av vackra blommor året runt, vilket gör den till en verklig botanisk fristad. På hösten och vintern svävar gyllene oleandrar kullarna, medan flerfärgade anemoner och krokusar förekommer före jul. Men det är på sent vinter och vår att ön blommar in i en festival av färger med orkidé och körsbärsröda vallmor.

Turkcypriotiska köket

Det finns många influenser i dagens cypriotiska köket som har sina rötter från länder som Turkiet, Grekland, Libanon, Frankrike och Italien. Meze, de cypriotiska smårätter är speciellt för Cypern. Helim (Halloumi), den berömda cypriotiska osten som kan serveras grillad eller färsk.

Det finns flera olika typer av kebab rätter. Den mest kända är seftali kebab, ett slags lokal korv, små och kryddiga. En annan populär kebab kallas Kleftico kebab, det är lamm med potatis långsamt tillagas i en lera ugn. Vi får inte glömma färsk fisk som är också populär. Färsk fisk tillagas i smör eller grillas.

Yoghurt är viktigt för cypriotiska köket. Tjock och krämig yoghurt serveras till kött, grönsaker, såser, kebab och sallader. Även Ayran, en drickyoghurt med mynta, är mycket populär. Sallader, i alla typer, serveras med måltider. Olivolja, citron, salt och peppar (vitlök om du önskar) är vanliga ingredienser för sallad.

Olika typer av vegetabiliska rätter är också mycket populära. En specialitet som kan hittas är Molohia, en grön lummig grönsak som liknar spenat. Vanligtvis är tillagad med kyckling eller kött. Fyllda pumpa blommor kallas Dolmamake en mycket speciell och läcker måltid.

Efter varje huvudrätt serveras turkiskt kaffe eller te tillsammans med Populära desserter som Baklava (söta bakverk), Lokma (friterade mini “donuts”) eller en platta med färsk frukt.

Sjukvård

Norra Cypern har en imponerande lista över helt nya sjukhus, kirurgi och tandvård alla med den senaste tekniken tillgänglig. Inga vårdköer och med personal som sätter dig i främsta ledet och hjälper dig omgående känner du dig väl omhändertagen och dessutom är det billigt t.ex tandvården är ca 50% billigare än här hemma i Sverige.

Norra Cypern tillhör inte EU/EES och därmed omfattas du inte av sjukvård i det nya bosättningslandet. Du har rätt till vård, men måste betala för den. Därför är det lämpligt att teckna en privat sjukvårdsförsäkring, vilken ger dig tillgång till bästa möjliga sjukvård och erbjuds stor valfrihet avseende sjukhus och läkare.

För kortare vistelse ger ERV reseförsäkringar dig ett bra skydd för en relativt liten kostnad. www.erv.se

Near East University Hospital I Kyrenia

Levnadskostnad

Norra Cypern erbjuder i allmänhet en hög livskvalitet till en lägre kostnad än andra länder i Medelhavet. Lokala livsmedel som frukt och grönsaker och lokala hantverk är generellt billigare, men varor som importerade bilar och elektroniska föremål kan vara dyrare på grund av den höga importtullen. Fastighetspriser och hyror är extremt låga jämfört inte bara med södra Cypern utan också till andra Medelhavsländer.

Valuta

Den officiella valutan är turkiska lira (TL).  Även valutor som brittiska pund, US-dollar och euro accepteras. Man kan betala med kreditkort på de flesta ställen och uttagsautomat finns överallt.

Bankkonto

Du har rätt att öppna ett bankkonto i en nordcypriotisk bank när du köper en fastighet. Där får du vanligtvis mycket bra ränta (8-12%), dessutom saknas skatt på kapital på norra Cypern.

Hyra bil

Bra utbud av bilar och är generellt av god kvalitet och nya modeller från så lite som 200 kr per dag. Kör gör du på vänster sida.

Resa till norra Cypern

För att ta sig till Cypern finns två huvudflygplatser, Ercan på norra Cypern (turkiska delen) nära huvudstaden Nicosia och Larnaca på södra Cypern (grekiska delen).

Det finns flera avgångar dagligen från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till Ercan med en kort mellanlandning i Istanbul. Priset för en t/r resa brukar ligga mellan 1500 – 3000 kr. Från Ercan flygplats tar ca 30 min till Kyrenia.

Under högsäsongen går många direktflyg från Sverige till Larnaca vilket kan vara ett billigt alternativ att ta sig till Cypern. Från Larnaca tar ca 75 min till Kyrenia.

Läs mer om resa till Cypern

Jämför fastigheter