Tatlisu - Naturlig skönhet med orörd natur

Dina sökresultat

Om Tatlisu

Tatlisu är en charmig by belägen på den norra kusten av Cypern, öster om Kyrenia och Esentepe. Namnet “Tatlisu” betyder “sött vatten” på turkiska, vilket syftar på de naturliga källorna i området som ger sötvatten. Detta område är känt för sin naturliga skönhet med orörd natur, frodig grönska, bergskedjan, utmärkta sandstränder och kristallklart medelhavsvatten. Det är en perfekt destination för den som söker efter lugn och avkoppling. 

Själva byn består av traditionella små hus och lokala bybutiker, vilket skapar en charmig och autentisk atmosfär. Här kan man även utforska den eleganta lokala kyrkan som bidrar till byns pittoreska stämning. Tatlisu ligger bara 35 km från den populära turiststaden Kyrenia, vilket gör det till en bekväm destination för resenärer. Området har också sin egen huvudväg till Ercan och Larnaca flygplatserna, vilket gör det enkelt att ta sig till och från byn. För dem som vill utforska mer av regionen är Karpazhalvön lättillgänglig från Tatlisu. Denna berömda halvö är hem för den fantastiska Golden Beach och vilda åsnor och är ett måste för naturälskare.

Buyuk Han - norra Nicosia
Buyuk Han - norra Nicosia

Kaplica Beach

En av höjdpunkterna på ett besök i Tatlisu är Kaplica Beach, som ligger bara 10 minuters bilresa bort. Denna vackra sandstrand erbjuder fantastisk utsikt över Kantara Castle-ruinerna och är perfekt för lata dagar i solen. Besökare kan koppla av på bekväma solstolar, ta ett dopp i havet eller njuta av en läcker mellanmål i strandrestaurangen.

Kantara Castle

Kantara Castle är en medeltida fästning belägen strax öster om Tatlisu. Den är belägen på en höjd av 630 meter och är en av de tre stora slotten i regionen, tillsammans med St. Hilarion Castle och Buffavento Castle.

Slottet byggdes av bysantinska riket på 900-talet och renoverades senare av Lusignan och venetianarna. Dess strategiska läge gjorde det möjligt att fungera som en viktig utkikspunkt för öns försvar mot arabiska räder. Under det ottomanska styret användes det som fängelse och vakttorn.

Idag är Kantara Castle en populär turistdestination i norra Cypern som erbjuder besökare möjlighet att utforska dess antika ruiner och lära sig om öns historia. Slottets väggar, torn och olika rum och kammare inom slottet är öppna för besökare. Från toppen av slottet kan besökare njuta av panoramautsikt över omgivande landskap, inklusive Medelhavet i norr och Mesaoria Plain i söder.

Utöver dess historiska och kulturella betydelse är Kantara Castle också en utmärkt plats att uppleva norra Cyperns naturliga skönhet. Slottet är omgivet av karga kullar och dalar, och det finns många vandringsleder i området som erbjuder fantastisk utsikt över landskapet.

Fakta om Tatlisu

Invånare: 1500
På Turkiska: Tatlisu
På Grekiska: Akanthou

Avstånd:

Kyrenia: 35 km
Famagusta: 45 km
Nicosia: 65 km
Iskele: 30 km
Esentepe: 15 km
Karpaz: 70 km
Ercan flygplats: 55 km
Larnaca Flygplats: 82 km

Sevärdheter:

Tatlisu Village, Kaplica Beach och Kantara Castle.

Jämför fastigheter

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats.​