Your search results

Vanliga frågor om Norra Cypern

Vi får många frågor från våra kunder. Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna med svar. Förhoppningsvis finns svaret på din fråga här. Annars är du givetvis välkommen att kontakta oss här med dina frågor eller synpunkter.

Vad betyder de olika lagfarterna?

Det finns generellt 3 olika typer av lagfarter på norra Cypern;

  • Turkish Title deed – Fastigheter som ägdes av turkcyprioter före 1974.
  • Exchange Title deed – Fastigheter som har givits till turkcyprioter i ersättning för fastigheter som de lämnat efter sig på södra sidan efter 1974.
  • TMD Title deed – Fastigheter som myndigheterna har gett till turkcyprioter efter 1974 för att uppmuntra inflyttning. (säljs inte till utländska medborgare)

Är det säkert att köpa fastighet på norra Cypern?

IPC (Immovable Property Commission) skapades av Europadomstolen för mänskliga rättigheter 2005 för att ge grekcyprioter en lokal lösning för mark eller ersättningskrav. Tidigare var deras enda möjlighet att vända sig till ”Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter” (ECHR), som var onödigt kostsamt och tidskrävande för både domstolen och käranden.

IPC har sitt kontor i Nicosia och verksamheten startade officiellt den 17 mars 2006.

Förutom att ge en lösning för käranden har det också lett till att tillhandahålla ett komplett skydd för köpare av fastigheter i norr.

ECHR har slagit fast att det är en slutlig och effektiv lösning på Cypern-problemet. Målsägare kan få antingen ekonomisk kompensation eller ersättning med annan mark (om egendomen inte har förbättrats eller överlåtits till annan).

IPC har framgångsrikt bidragit till en övergripande lösning av markfrågan på norra och södra Cypern.

Dessutom har IPC på senare tid, framgångsrikt administrerat utbytet av mark mellan turk- och grekcyprioter vilket minskar den ekonomiska bördan för IPC.

En studie av ECHR gällande alla beslut i markfrågor, ger total trygghet och skydd för köpare av fastigheter på norra Cypern. Köpare är också skyddade och kan känna sig fullständigt trygga i det faktum att ECHR är högsta domstolen och dess beslut är slutgiltigt och ej går att överklaga.

Några råd, rörande den grekiska / turkcypriotiska frågan, att det inte skulle vara säkert att köpa fastigheter på norra Cypern är därmed HELT FELAKTIGA!

Läs mer www.tamk.gov.ct.tr

Är det några restriktioner för en icke medborgare att äga en fastighet?

Icke medborgare har rätt att äga mark/tomt (endast en) på max 5 donum (1 donum=1339 kvadratmeter) per hushåll. Om du önskar ägs mer mark eller flera fastigheter, eller en fastighet som är större än 5 donum, behöver du hitta en person du litar på som kan äga fastigheten i sitt namn eller registrera ett företag som äger fastigheter.

Kan min make och jag köpa en fastighet var?

Nej, man och hustru räknas som ett hushåll och nuvarande fastighetslagar säger endast en fastighet per hushåll.

Kan jag sälja fastigheten innan jag har fått lagfarten?

Ja, du kan sälja din fastighet innan du har fått din lagfart.

Behöver jag vänta på köptillståndet innan jag kan flytta in i min fastighet?

Nej, när din fastighet är klar kommer du kunna ta besittning av din fastighet och flytta in.

Kommer jag att behöva betala vinstskatt vid försäljning av min egendom, om så är fallet, hur mycket kommer det vara?

Detta beror på om du är en privatperson eller en professionell säljare. Varje privatperson har en möjlighet att någon gång i livet utnyttja en skattefri försäljning. Om du utnyttjar detta, kommer du inte att behöva betala vinstskatt. På varje efterföljande försäljning kommer du betala 3.5% vinstskatt, baserat på att du inte säljer mer än 3 fastigheter under det året. Säljer du mer än 3 fastigheter på ett år så räknas du som en professionell säljare och betalar 6.25% vinstskatt.

Vad händer om jag säljer innan jag fått lagfarten, kommer jag fortfarande att behöva betala vinstskatt?

Om du säljer egendomen för mer än vad du köpte den för så kommer du fortfarande att behöva betala vinstskatt. Om lagfarten inte har ändrats i ditt namn, så står den fortfarande i den förra säljarens namn. Namnet på lagfarten avgör vem som behöver betala vinstskatt. Eftersom den föregående säljaren inte kommer att vilja betala för mer vinst än vad denne hade så kommer det skrivas till en klausul i kontraktet som pekar mot detta. Ni kommer alltså få betala vinstskatt på er del av vinsten.

Är det jag köper äganderätt eller arrende?

Lägenheter och villor säljes med äganderätt. Lägenheter är inte, som vi är vana vid i Sverige, bostadsrätter utan ägandelägenheter.

Är det möjlighet att ta lån vid köp av fastighet?

Som svensk medborgare kan du få lån från en nordcypriotisk bank till 50% av köpeskillingen till en årlig ränta på 6-8%. Detta gäller bara för fastigheter med registrerad lagfart (ej ”off plan” fastigheter och fastigheter under byggnation). För att bli beviljad lån måste du uppfylla vissa krav från banken bl a fast inkomst från hemlandet.

Det vanligaste är att belåna en ev. fastighet i Sverige för fastighetsköp utomlands. Det innebär att men tar ett lån på ett befintligt bolån med betydlig lägre ränta än vad en nordcypriotisk bank erbjuder.

För fastigheter som är off plan, under byggnation eller nyproduktion erbjuder byggbolagen en finansieringsplan som oftast kallas för ”inhouse lån” eller ”betalningsplan”. Detta varierar mellan bolagen men oftast betalar man 25-30% av köpeskillingen vid signering av köpeavtalet och resten i avbetalning under 3-5 år utan ränta eller till en lägre ränta än bankens.

Behöver jag ett pass eller visum för att komma in i Norra Cypern?

Om du är en medborgare av ett EU land med minst 6 månader kvar innan passet löper ut så får du komma in i norra Cypern. När du anländer till Ercan flygplats i norr eller när du passerar gränsen mellan söder och norr så kommer du få visum i ditt pass. Det är ingen kostnad för detta. Normalt får du stanna i landet i 90 dagar per besök.

Är det enkelt att ta sig över gränsen mellan norr och syd?

Det finns flera passager längs gränsen där ni kan ta er mellan Turkiska republiken av Cypern och Grekiska republiken av Cypern. Huvudpassagen är i Nicosia vid Ledra Palace och Metehan och vid Famagusta. EU medborgare kan ta sig över gränsen med ett giltigt pass, medans övriga medborgare behöver kontakta Grekiska republikens ambassad i deras hemland. Ert pass kommer att bli kontrollerat på båda sidor av gränsen. Det finns restriktioner på vad och hur mycket man får importera / exportera. Tex. så finns restriktioner på alkohol, cigaretter etc. Att ta sig över gränsen är väldigt enkelt. Om du kör över med hyrbil så behöver ni en försäkring som kan köpas vid gränsen. En månad kostar ca £25. (Ni behöver en försäkring för vardera sida).

Vad är det för valuta i norra Cypern?

Valutan är i Turkisk Lira. Växlingskursen är flytande men stabil. Euros, US Dollar och Engelska Pund brukar också gå att betala med. Vid ev. växel så brukar det betalas tillbaka i Turkisk Lira. Generellt är det mest fördelaktigt att handla med Turkiska Lira.

Varför nämns Engelska Pund så ofta?

Alla egendoms köp görs med Engelska Pund. Advokatkostnader samt skatter vid köp av egendom görs också i Engelska Pund.

Jämför fastigheter