Dina sökresultat

Vanliga frågor om Norra Cypern

Vi får många frågor från våra kunder. Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna med svar. Förhoppningsvis finns svaret på din fråga här. Annars är du givetvis välkommen att kontakta oss här med dina frågor eller synpunkter.

Vilka dokument behöver jag för att köpa en bostad på Norra Cypern?
Det enda dokumentet du behöver för att du ska kunna köpa en bostad på Norra Cypern är ditt pass.

Kan jag anlita en advokat som inte är registrerad på Norra Cypern?
Nej, du måste anlita en advokat som är registrerad på Norra Cypern för att hantera dina transaktioner och utföra nödvändiga formaliteter. De flesta välkända advokaterna har kontor i Kyrenia och talar engelska och är vana att hantera skandinaviska kunder. Om du inte kan vara närvarande när köpekontraktet undertecknas kan du lämna en fullmakt till din advokat så att han/hon kan genomföra köpet åt dig.

Behöver jag öppna ett bankkonto på Norra Cypern?
Det är inte nödvändigt att öppna ett bankkonto på Norra Cypern, men det kan vara användbart för att överföra pengar från utlandet, och ordna betalningar av diverse räkningar etc. De flesta välkända bankerna på Norra Cypern erbjuder alla vanliga bankfaciliteter och har engelsktalande personal.

Måste jag upprätta testamente på Norra Cypern?
Ja, vi uppmanar alla som köper bostad på Norra Cypern att upprätta ett testamente. Till skillnad från Sverige som har en arvlagstiftning saknas sådant på Norra Cypern. Detta innebär att om ägaren avlider och ett testamente saknas ärver staten bostaden. Därför är det viktigt att upprätta ett testamente och tala om vem som ska ärva bostaden. Din advokat kan hjälpa dig med detta. Kostnaden för ett testamente är £200-£300.

Finns det några begränsningar för hur mycket mark jag kan köpa?
Enligt gällande lagstiftning (2021) har icke TRNC (Turkish Republic of Northern Cyprus) medborgare rätt att köpa upp 5 dönüm mark (6690 m2) i ett namn.

Kan jag äga mer än en bostad på Norra Cypern?
Enligt gällande lagstiftning (2021) har icke TRNC (Turkiska Republiken Norra Cypern) medborgare rätt att äga en fastighet på ett namn.

Kan min make och jag köpa en bostad var?
Ja, enligt gällande lagstiftning (2021) får man och hustru köpa en bostad var.

Vilka skatter betalas vid köp av en bostad och när ska dessa betalas?
Vid köp av en bostad på Norra Cypern och som förstagångsköpare betalar du 8,5% skatt. Inom 21 dagar efter undertecknande av köpekontraktet ska 0,5% av köpeskillingen betalas i form av stämpelskatt. Resterande summa utgörs av 5% moms och 3% lagfartskatt som båda ska betalas efter att ditt köptillstånd har beviljats och lagfarten överförs till ditt namn.

  • Stämpelskatt – 0.5%
  • Moms – 5%
  • Lagfartskatt – 3%

Måste jag vänta på mitt köptillstånd innan jag kan flytta till min bostad?
Nej, när din bostad är klar kan du ta din bostad i besittning och flytta in.

Kan jag sälja min bostad innan jag får mitt köptillstånd?
Detta beror på villkoren i ditt köpekontrakt. Som vanlig praxis hos våra saamarbetsadvokater försöker de alltid förhandla med säljaren om att infoga en klausul som gör att du kan sälja bostaden innan du får äganderätten.

Behöva jag betala vinstskatt vid försäljning av min bostad?
Detta beror på om du är en privatperson eller en professionell investerare. Varje privatperson har en möjlighet att sälja sin bostad första gången skattefri. På varje efterföljande försäljning behöver du betala 3,5% vinstskatt, baserat på att du inte säljer mer än tre bostäder under samma år. Säljer du mer än tre bostäder under ett år så räknas du som en professionell investerare och betalar 6.25% vinstskatt.

Vad betyder de olika lagfarterna på Norra Cypern?
Det finns generellt tre olika typer av lagfarter på Norra Cypern;

  • Turkish title deed – fastigheter som ägdes av turkcyprioter före 1974.
  • Exchange title deed – fastigheter som har givits till turkcyprioter i ersättning för fastigheter som de lämnat efter sig på södra sidan efter 1974.
  • TMD title deed – fastigheter som myndigheterna har gett till turkcyprioter efter 1974 för att uppmuntra återvändning (säljs inte till utländska medborgare).

Hur stor är Norra Cypern?
Norra Cypern har ett område på 3,355 kvadratkilometer vilket är ungefär en tredjedel av ön Cypern. Vid sin bredaste punkt är det ungefär 104 km från öst till väst och cirka 52 km från huvudstaden Nicosia (Lefkosa) på dess södra gräns till det viktigaste turistcentrumet i Kyrenia (Girne) i norra kusten.

Hur flyger jag till Norra Cypern?
Om du vill flyga till Norra Cypern kan du välja att antingen anlända till Ercan (ECN) flygplats direkt på Norra Cypern eller till Larnaca (LCA) på Södra Cypern och korsa gränsen på väg mot norra delen av landet. Passagerare som reser till Ercan (ECN) behöver för närvarande resa via Turkiet.

Varför kallas Norra Cypern TRNC?
TRNC står för den Turkiska Republiken Norra Cypern (Turkish Republic of Northern Cyprus), som är det officiella namnet för Norra Cypern. TRNC grundades den 15 november 1983, 9 år efter att ön delades 1974 efter konflikt mellan grekiska och turkcyprioter. Skapandet av TRNC har gett de två samhällena sina egna länder och skapat en fredlig samexistens sedan dess.

Är Norra Cypern en del av Turkiet?
Även om många tror att Norra Cypern är en del av Turkiet, så är det faktiskt inte fallet. Turkiska Republiken Norra Cypern (TRNC) är ett självständigt land med sitt eget parlament, lagar och institutioner. Turkiet är dock huvudsponsor för TRNC och har historiskt sett gett ekonomiskt stöd till infrastrukturinvesteringar, försvarskostnader, incitament och stöd från den privata sektorn. Det faktum att språket, många banker och valutor på Norra Cypern är samma som Turkiet kan ge intrycket att Norra Cypern är en del av Turkiet.

Kan jag frakta mina personliga ägodelar till Norra Cypern?
Det är möjligt att frakta personliga ägodelar t.ex bil, möbler etc. Tänk på att bilar och vissa elektroniska varor kommer att bli föremål för ganska höga tullavgifter. Fraktföretag kan ge dig mer information om detta. Det finns flera företag som erbjuder frakttjänster till Norra Cypern och vi kan tillhandahålla deras information till dig på begäran. Fraktkostnader beräknas vanligtvis i kubikmeter.

Kan jag ta med mina husdjur till Norra Cypern?
Du kan ta med husdjur till Norra Cypern. Reglerna är dock mycket strikta och måste följas. Kyrenia Animal Rescue (KAR) hemsida www.kyreniaanimalrescue.org ken ge dig mer information om detta.

Jämför fastigheter